• 1403/12/18 - 10:51
  • - تعداد بازدید: 38
  • - تعداد بازدیدکننده: 34
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /ZSC
وبدا-زنجان

به مناسبت روز جهانی چاقی؛ در گفتگو با وبدا عنوان شد: برای کاهش وزن، مصرف فیبر را افزایش دهید

سرپرست بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، اولین راهکار برای درمان چاقی را کاهش وزن عنوان کرد و گفت: افزایش مصرف فیبر غذایی یکی از راه‌های کاهش وزن است.

سعیده محمدی در گفتگو با پایگاه خبری وبدا-زنجان به مناسبت روز جهانی چاقی، اظهار کرد: کاهش وزن می‌تواند تنها از طریق کاهش انرژی دریافتی و افزایش فعالیت فیزیکی حاصل شود و کاهش انژی دریافتی و اصلاحات غذایی از طریق افزایش مصرف فیبر غذایی و کاهش مصرف چربی‌ها و قندهای ساده صورت می‌گیرد.

وی به شهروندان توصیه کرد برای افزایش مصرف فیبر، نان مصرفی خود را به نان سنگک، نان سبوسدار و نان جو تغییر دهند و نان‌های سفید و لواش و باگت را کمتر مصرف کنند. همچنین در غذاهای مصرفی خود از حبوبات بیشتر استفاده کنند و مصرف میوهها و سبزیجات را افزایش دهند.

محمدی با بیان اینکه برای کاهش وزن، لازم است از قند، شکر، نبات، آبنبات، مربا، حلواشکری، شکلات، نوشابه، دلستر و آبمیوههای صنعتی کمتر استفاده شود، افزود: همچنین باید به جای روغن‌های جامد و حیوانی از روغن‌های گیاهی مایع مثل روغن کانولا (کلزا)، روغن زیتون و روغن کنجد استفاده شود. کره، خامه، سرشیر، سس مایونز، دنبه، چربی و کله و پاچه مصرف نشود. از غذاهای سرخ شده کمتر استفاده شود و به جای آن غذاها به صورت بخارپز، آبپز یا کبابی طبخ گردد.

وی با اشاره به اینکه فعالیت بدنی و ورزش، نقش حیاتی در افزایش متابولیسم و سوخت و ساز بدن و کاهش وزن دارد، اظهار کرد: فوایـــد ورزش شامل کاهش توده چربی، بهبود عملکرد و سلامتی قلب، کنترل بهتر سطوح قند خون، افزایش حساسیت سلول‌ها به انسولین، کاهش چربی بد خون و افزایش چربی مفید خون است و روزانه حداقل 30 الی 45 دقیقه فعالیت فیزیکی و ورزش مناسب یا پیادهروی منظم در کنار رژیم غذایی صحیح، منجر به کاهش وزن می‌شود.

سرپرست بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان، به بیان توصیه‌هایی برای کاهش وزن پرداخت و گفت: مصرف یک لیوان آب چند دقیقه قبل از صرف غذا به کاهش اشتها کمک می‌کند. بهتر است غذا در ظرف کوچکتری کشیده شود و به آرامی خورده شود. خوردن ماست کم چرب، سبزی یا سالاد به سیر شدن زودهنگام کمک می‌کند. مصرف سبزی‌خوردن، کاهو، خیار، گوجه‌فرنگی، گل‌کلم و ساقه‌های کرفس که حاوی کالری بسیار کم هستند برای جلوگیری از گرسنگی مفید است.

وی چاقی را نوعی بیماری عنوان کرد که با تجمع بیش از حد یا غیرطبیعی چربی در بدن می‌تواند سلامتی را مختل کند و افزود: چاقی که می‌توان آن را سندرم دنیای نو دانست، اختلالی است که به عوامل متعددی بستگی دارد و اغلب با بیماری‌های دیگر از جمله دیابت، پرفشاری خون، اختلالات اسکلتی-عضلانی، بیماری‌های قلبی، ناباروری در زنان، افسردگی و برخی سرطان‌ها همراه است و شیوع آن در تمام گروه‌های سنی رو به افزایش است.

محمدی با بیان اینکه پیشینیان، چاقی را مادر بیماری‌ها می‌دانستند و امروزه با پیشرفت دانش به ویژه در زمینه پزشکی و با تقدم یافتن پیشگیری بر درمان، مساله چاقی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، اظهار کرد: متخصصین امر سلامت، معمولا از نمایه توده بدنی (BMI) برای برآورد میزان چربی بدن و تشخیص چاقی استفاده می‌کنند. نمایه توده بدنی از تقسیم وزن (برحسب کیلوگرم) بر مجذور قد (برحسب متر) محاسبه می‌شود.

وی در خصوص دلایل چاقی گفت: اگرچه وزن بدن متأثر از عوامل ژنتیکی، رفتاری، متابولیک و هورمونی است اما چاقی زمانی رخ می‌دهد که کالری دریافتی از کالری مصرفی، بیشتر شود. در این صورت بدن فرد، کالری‌های اضافی را به صورت چربی ذخیره می‌کند. به طور کلی می‌توان گفت چاقی، ناشی از ترکیبی از علل مؤثر شامل ژنتیک و تأثیرات خانوادگی، انتخاب‌های سبک زندگی مانند رژیم غذایی ناسالم و کم تحرکی، برخی بیماری‌ها و داروها، مسائل اجتماعی و اقتصادی، سن و عوامل دیگری مانند بارداری، ترک سیگار، کمبود خواب و استرس می‌باشد.  

محمدی فشار خون بالا، دیابت، بیماری‌های قلبی-عروقی، چربی خون بالا، انواع سرطان، بیماری‌های کبدی و صفراوی، آرتروز و واریس را از عوارض چاقی برشمرد و اظهار کرد: خبر بسیار خوب این است که مطالعات نشان داده‌اند حتی کاهش وزن اندک (5 تا 10 درصد) نیز می‌تواند خطر بروز بسیاری از بیماری‌های مرتبط با چاقی را کاهش دهد.

 

  • گروه خبری : اخبار مناسبتی,معاونت بهداشت,اخبار علمی
  • کد خبر : 1304
کلمات کلیدی
سودابه باقری
خبرنگار

سودابه باقری

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید