• 1404/07/23 - 09:10
  • - تعداد بازدید: 34
  • - تعداد بازدیدکننده: 34
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /Z87
وبدا- زنجان

پیام دکترسعید سرداری رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان به مناسبت روز ملی مبارزه با سل (23 مهر 1404):

23 مهرماه، سالروز وفات دانشمند فرهیخته حکیم محمد ذکریای رازی، به عنوان روز ملی مبارزه با سل نامگذاری شده است و شعار امسال" بله، ما می توانیم به سل پایان دهیم: با تعهد، سرمایه گذاری و اقدام موثر" تعیین شده است.

 اگرچه سل یک بیماری با عامل شناخته شده و قابل درمان می باشد، هنوز هم بیماران مسلول در بسیاری از نقاط جهان و کشورمان تشخیص داده نشده و یا تحت درمان مناسب قرار نمی گیرند. متأسفانه در حال حاضر شاهد آنیم که در نتیجه همین کاستی ها و همزمان با افزایش موارد مبتلا به ویروس ایدز، زمینه پیدایش و انتشار میکروب سل مقاوم به چند دارو (Multi-Drug Resistant TB) فراهم آمده است.

در حال حاضر، یک چهارم جمعیت جهان (حدود 2 میلیارد نفر) مبتلا به عفونت سل (سل نهفته) و 50 میلیون نفر مبتلا به عفونت سل مقاوم به درمان هستند. در سال 2023، تعداد 10.8 میلیون مورد جدید بیماری سل فعال به وقوع پیوسته است که تنها 75% از آنها شناسایی و درمان شده اند و متاسفانه 1.3 میلیون مرگ به دلیل ابتلا به سل رخ داده در حالی که مرگ های ناشی از سل ، قابل پیشگیری هستند.

علی رغم فعالیت های موثری که در دهه های گذشته انجام شده و با وجود رایگان بودن خدمات تشخیصی و درمانی بیماری سل در سیستم بهداشتی و درمانی کشور، برنامه کنترل سل، هنوز با چالش های جدی مواجه می باشد که یکی از این چالش ها، ناکافی بودن پوشش تشخیص و درمان سل فعال، نهفته و مقاوم به درمان است و از دلایل مهم بروز این چالش، می توان به پایین بودن سطح آگاهی مردم نسبت به بیماری سل و عدم اطلاع آن ها از ارائه خدمات تشخیصی و درمانی رایگان در نظام شبکه بهداشت کشور، اشاره نمود.

 

آموزش جمعیت عمومی، افزایش آگاهی و جلب مشارکت مردم به عنوان ساده ترین، موثرترین و کم هزینه ترین راهکار برای دستیابی به اهداف پیشگیری و کنترل سل می باشد که به همین منظور و به مناسبت روز ملی مبارزه با سل، بازه زمانی یک هفته ای (از 23 مهر تا 30 مهر 1404) برای اجرای برنامه های آگاهی رسانی به مردم و جلب مشارکت آن ها در انتقال پیام های آموزشی (پویش 1+ 1)، در نظر گرفته شده است.

بی شک دستیابی به اهداف تعیین شده در سطوح جهانی و کشوری در زمینه کاهش میزان بروز و مرگ و میر ناشی از بیماری سل تا سال 2030 میلادی و در نهایت حذف سل تا سال 2050، نیازمند عزم ملی و مشارکت و همراهی مردم، سازمان ها، نهادها و انجمن های دولتی و غیردولتی در اجرای فعالیت های پیشگیری و کنترل سل می باشد.

امیدواریم با بهره گیری از تمامی ظرفیت های درون بخشی و بین بخشی موجود در سطح دانشگاه و استان، شاهد دستیابی به اهداف نظام سلامت و ارتقاء سلامت جامعه باشیم.

                                                                                         

                                                                                                              دکترسعید سرداری

                                                                                    رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان

  • گروه خبری : اخبار مناسبتی,معاونت بهداشت,پیام رئیس دانشگاه
  • کد خبر : 2630
کلمات کلیدی
سیده سعیده  موسوی
خبرنگار

سیده سعیده موسوی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید