• 1404/05/28 - 10:58
  • - تعداد بازدید: 39
  • - تعداد بازدیدکننده: 39
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
  • /ZeK
وبدا - زنجان

نقش مهم نان کامل در بهبود سلامت و پیشگیری از بیماریهای مزمن در ایران

نان به عنوان منبع اصلی انرژی در سفره ایرانیان، سهم بسزایی در امنیت غذایی کشور دارد، اما مصرف نان‌های سفید می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر را افزایش دهد. نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد نان کامل با دارا بودن فیبر و مواد مغذی، نقش مؤثری در کاهش این خطرات و حفظ سلامت عمومی دارد.

 

به گزارش پایگاه خبری وبدا- زنجان، نان به عنوان محصولی با چگالی انرژی بالا، سهم قابل توجهی در تأمین نیازهای غذایی روزانه مردم ایران دارد. بر اساس آمارها، به طور میانگین حدود 60 درصد انرژی دریافتی روزانه هر فرد ایرانی از طریق مصرف نان تأمین می‌شود و سرانه مصرف روزانه نان در کشور به طور متوسط 310 گرم است که 37 درصد بیش از متوسط جهانی است. این مقدار به ویژه در میان اقشار کم درآمد بالاتر نیز گزارش شده است، که نشان دهنده اهمیت نان در امنیت غذایی این قشر است.

 

با این حال، مصرف نان‌های سفید و آرد تصفیه شده که فاقد سبوس و جوانه دانه گندم هستند، با افزایش ریسک بروز بیماریهای غیرواگیر نظیر اضافه وزن، چاقی، دیابت نوع 2، مشکلات قلبی- عروقی و سرطان‌ها ارتباط مستقیم دارد. در مقابل، نان‌هایی که با آرد کامل و حاوی سبوس تولید می‌شوند، هرچند رنگ تیره تری دارند، ارزش تغذیه‌ای بالاتری دارند و فواید سلامت متعددی برای مصرف کنندگان فراهم می‌کنند.

 

ساختار دانه گندم متشکل از جوانه (گیاهک)، اندوسپرم و سبوس است که هر کدام نقش مهمی در تأمین ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر دارند. آرد کامل با حفظ تمامی این اجزا، منبع غنی از ویتامین‌های گروه B، منیزیم، آهن، روی و فیبر است که اثرات مثبت متعددی بر سلامت دارند. از جمله فواید نان کامل می‌توان به محافظت از سلامت چشم، کاهش ریسک بیماری‌های مزمن، بهبود عملکرد روده، کاهش کلسترول بد خون و پیشگیری از یبوست و بیماری‌های گوارشی اشاره کرد.

 

مصرف روزانه حدود 30 گرم فیبر که نیمی از آن باید از طریق نان کامل تأمین شود، طبق پژوهش‌های بین‌المللی برای کاهش خطر بیماری‌های غیرواگیر ضروری است؛ اما متأسفانه میزان فیبر مصرفی در ایران تنها حدود 10 گرم است که خیلی کمتر از حد لازم است. مواد فیبری موجود در نان‌های سنتی مثل سنگک بیشتر از نان تافتون رایج است و یکی از چالش‌های مهم بهبود تغذیه در کشور، افزایش مصرف نان‌های تهیه شده با آرد گندم کامل و غنی شده است.

 

متخصصان تغذیه و پژوهشگران تاکید دارند که جایگزینی نان سفید با نان کامل می‌تواند گامی موثر در کاهش بیماری‌های مزمن و بهبود کیفیت سلامت جامعه به ویژه اقشار آسیب پذیر باشد. این امر نه تنها سلامت افراد را بهبود می‌بخشد بلکه موجب کاهش هزینه‌های درمانی و بار بیماری در کشور می‌شود.

 

  • گروه خبری : معاونت بهداشت,اخبار علمی
  • کد خبر : 2294
سمیه رسولی
خبرنگار

سمیه رسولی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید