• 1404/07/23 - 13:31
  • - تعداد بازدید: 81
  • - تعداد بازدیدکننده: 72
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /Zh7
وبدا-زنجان

یک متخصص تغذیه: نقش صبحانه در عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان، انکارناپذیر است

دکتر جلال حجازی، متخصص تغذیه، نقش صبحانه در سلامت جسمی دانش‌آموزان و عملکرد تحصیلی و تکامل ذهنی آنان را بسیار مهم و تاثیرگذار عنوان کرد.

 

دکتر حجازی در گفتگو با پایگاه خبری وبدا-زنجان، با بیان اینکه به منظور جلوگیری از اختلال در متابولیسم، بهتر است زمان وعده‌های غذایی از جمله صبحانه‌ی کودکان و نوجوانان، ثابت باشد، اظهار کرد: فعالیت مدارس در دو شیفت چرخشی می‌تواند این نظم را به چالش بکشد ولی والدین باید توجه داشته باشند که تغییر شیفت مدرسه نباید برنامه زمانی وعده‌های غذایی را برهم بزند.

 

 وی افزود: در روزهایی که دانش‌آموزان در شیفت بعدازظهر به مدرسه می‌روند، بهتر است صبح‌ها کمی زودتر از خواب بیدار شوند و مطابق ساعت صرف صبحانه در شیفت‌های صبح، صبحانه‌ی خود را بخورند. همچنین در مورد کودکانی که به محض بیدار شدن از خواب، میلی به صبحانه ندارند، والدین نباید اصرار زیادی به صرف صبحانه در خانه کنند و می‌توانند صبحانه کاملی را همراه کودک بگذارند تا در مدرسه و در زنگ تفریح اول، با اشتها آن را مصرف کند.

 

این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: برای تأمین انرژی پایدار و جلوگیری از گرسنگی زودرس دانش‌آموزان، باید مصرف قندهای ساده مانند شکلات صبحانه محدود شود، چرا که این مواد به سرعت جذب شده و علاوه بر افزایش خطر چاقی، باعث گرسنگی مجدد می‌شوند.

 

وی چهار گروه غذایی را برای تغذیه دانش‌آموزان در زنگ‌های تفریح مدرسه توصیه کرد و گفت: نان و غلات، لبنیات، میوه‌ها و مغزها گروه‌های غذایی هستند که بهتر است دانش‌آموزان در ساعات حضور در مدرسه از آنها استفاده کنند.

 

دکتر حجازی در خصوص دغدغه رایج والدین درباره بدغذایی کودکان، اظهار کرد: اگر کودکی غذا نمی‌خورد، نشان می‌دهد که والدین در ارائه غذا به او عملکرد درستی نداشته‌اند. کودکان ذاتاً برای بقای خود تلاش می‌کنند و اگر گرسنه باشند، حتماً غذا می‌خورند. در این خصوص به والدین توصیه می‌شود برای مدتی (مثلاً یک تا دو هفته) از اجبار کودکان به غذا خوردن خودداری کنند. بعد از آن خواهند دید که رفتار غذایی کودکان به مرور اصلاح می‌شود.

 

وی با بیان اینکه معرفی زودهنگام شیرینی و شکلات، ذائقه کودک را به سمت این مواد سوق می‌دهد و در چنین شرایطی نمی‌توان انتظار داشت که کودک تمایلی به سبزیجات نشان دهد، افزود: همچنین والدین باید توجه داشته باشند که هیچ ماده غذایی به طور کامل و مطلق برای کودکان و نوجوانان ممنوع نیست، بلکه مصرف زیاد و دائمی آن‌ها مشکل‌زا است. حتی برای کودکان مبتلا به دیابت نوع یک نیز محرومیت مطلق توصیه نمی‌شود، چرا که باعث تنفر کودک از رژیم درمانی و مراقبین خود می‌شود.

 

این متخصص تغذیه با اشاره به کاهش طبیعی سرعت رشد در دوره کودکی نسبت به سال‌های نخست بدو تولد، به والدین اطمینان داد که این امر طبیعی است و با نزدیک شدن به سن بلوغ (به طور متوسط ۱۲.۵ سال برای دختران و ۱۳.۵ سال برای پسران) سرعت رشد مجدداً افزایش می‌یابد.

 

وی بر انجام چکاپ‌های دوره‌ای (حداقل هر سه سال یکبار) برای بررسی عملکرد تیروئید و کم‌خونی ناشی از فقر آهن در کودکان و نوجوانان تأکید کرد و گفت: فقر آهن می‌تواند تأثیر منفی جدی بر تکامل ذهنی و عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان بگذارد.

دکتر حجازی، نمودار رشد را ابزاری ضروری برای پایش سلامت کودکان دانست و از والدین خواست قد و وزن فرزندان خود را به طور منظم اندازه‌گیری و در این نمودارها ثبت کنند و هشدار داد:کودکانی که وزن آن‌ها بالای صدک ۸۵ قرار دارد، در معرض چاقی در بزرگسالی هستند و کاهش وزن برای آنان در آینده بسیار دشوارتر خواهد بود، چرا که تعداد سلول‌های چربی آنان در دوران کودکی افزایش یافته است.

 

این متخصص تغذیه خطاب به والدین کودکان بدغذا گفت: اجبار و جایزه دادن برای غذا خوردن، تنها باعث افزایش تنفر کودک از غذا می‌شود. اجازه دهید کودک گرسنگی واقعی را تجربه کند. همچنین، غذا خوردن را با ارائه گزینه‌های ساده و متنوع مانند حبوبات پخته، پوره سیب‌زمینی یا شیرهای طعم‌دار برای کودکان لذت‌بخش کنید.

  • گروه خبری : روابط عمومی,اخبار علمی,رادیو و تلوزیون 1403
  • کد خبر : 2639
کلمات کلیدی
سودابه باقری
خبرنگار

سودابه باقری

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید